Wednesday, February 9, 2011

Perihal Aurat

Dari Ust Zaharuddin.net  :


Zaharuddin.net Wanita yg pakaiannya menonjolkan bentuk payu dara & punggungnya ( krn baju sempit) itu SAMALAH seperti seorang lelaki berjalan di khalayak dengan kemaluannya sedang 'keras' terlihat jelas seluarnya. Elokkah begitu? namun tiada lelaki berbuat demikian. Penonjolan itu hakikat sedang berkata kepada yg melihat, "cantik & b...esar tak payu daraku, punggungnku?" di khalayak awam.


Memang tepat sekali perumpaan tersebut.
Malu itu perisai bagi orang yang beriman.
Antara feedback terbaik ialah :

Sukri Mohd Sapiee
wahai sahabat...ini smua dri didikan, iman..tqwa..hm, panjang jika nak hujah.

Baik...ana cuba seringkas yg mgkin..
''seorg ptani( ibuayah ) mengluh sesal...pasai pokok yg di hrpknnya di tnam 15-20 dlu tidak mngeluarkan hasil yg baik..keluh si... petani(ayah)...''kalaulh dulu, wktu aku mnanam benih ini dulu...aku jaganya dgn ksih syg..aku siraminya dgn iman..aku bajainya dgn taqwa..aku jaga akarnya, aku jaga dhannya..aku jaga pokoknya...aku jga daunnya dri perosak aqidah dgn menyemburkan ubat aqidah..hmmm...sudah pasti..hari ini aku dapati hasil yg baik...''

Baik...
Apa yg kita dpt dri si petani ini..? Maka balik perssoalan kenapa anak jadi begitu..pasai syg anak buat salah kita dok saja tengok..senyum ja..'' xpa...budak lagi...''oleh kerna biasanya xpa..maka depa nk buat sesuatu pn xpikiaq apa..ada plk suara sumnbg mengatakan iman xdpt diwarisi..benar imn xbleh nk warikan ngn siapa..tapi tanya dri kita kita...'' telah aku jalankan kah kwajipan ku sebagai seorg ayah..? Telah berjayakah aku menyisipkan nilai2 murni islam dlm dri anak ku...? Apa kah aku telah mlksnakan sanatullah sesungguhnya...? Dgn melaksnakan perlaksanaan perhambaan pada Allag sesungguhnya...dan mninggalkan apa yg di larg sesungguhnya...?

Ini dak.....istri mengandung pi plk tengok consert dangdut..pi funfair..pi kelab malam..itu 15-20 taun lalu..haaa..kan..?
La ni x g dah..tobat...tapi apa jdi ngn anak tu skarang...?

Mengikut islam proses pembelaharan anak adalah seawal 3 buln dalam kandungan..barapa ramai yg istrinya mengandung msa tidoq ayahnya membaca Qur'an..? Brapa ramai ayah yg bila melakukan jimak membaca doa ini''ya Allah ya tuhanku..sesungguhnya Engkau lah maha pengampun lagi maha penyang..hidari lah kluargaku..zurriyyatku dri ganguan jin dan syaitan..'' aminnn..Barapa ramai...? Angkat tngan ana nk tengok..hhee..xnmpk laa..xpa trun tgan tu..brapa ramai yg bca doa' tu....? Dn berapa ramai di kalangan ibu yg menghadri majlis ilmu ktika mengandung..? Berzikir munajat pda Allah..?membaca kisah2 nabi2..Rosull2..malaikat2..? Pernah kah sesiapa disini membaca kisah penciptaan adam dan hawa masa istri mengandung..? Ini smua anjuran islam..kaedah didikan islam..maka, tidak hairan lah anak itu tidak mndgar kata..msa dlm kandungan biasa dengaq lagu hiphop..disco dan yg sama wktu dgnnya..

Menurut ulama'..jika kita melakukan kaedah proses pembelajaran anak dri seawal 3 buln kandungan..lahir bayi itu, pabila mendegar ayat2 suci..ia akan mencari2..''bisikan hati..dimana pernahku dengar bunyi ini..'' rasa damai..tenteram..ada sesetengah ayh yg melkuka kaedah ini..katanya..anaknya mendegar bacaan Qur'an di radio..senyap...bila behenti..nagis balik..msa berlalu..anaknya berumur 8 tahun..khatam Qur'an..sungguh luar biasakan...? Maka itu..pabila islam mengariskan sesuatu..maka itulah sebaik2 nya panduan..dan as-sunnah..adalah sebaik2nya kelakuan mengikut hukum dan cara..

Allah s.w.t. berfirman: "Harta dan anak-anak itu perhiasan penghidupan dunia tetapi amal-amal soleh yang tinggal (buahnya) itu lebih baik disisi Tuhanmu tentang ganjarannya dan tentang harapannya" (Surah Kahfi:46)

Allah s.w.t. berfirman: "Dan orang-orang yang berkata'Ya Tuhan, anugerahkan lah kepada kami isteri-isteri kami dan keturunan kami sebagai penyenang hati (kami) dan jadikanlah kami dari golongan orang-orang yang bertakwa" (Surah Furqan:74)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Sesiapa yang mebuat ibubapanya gembira (memberi keredhaan) maka sesungguhnya ia mendapat redhaAllah s.w.t. Sesiapa yang menyakiti hati ibubapanya, maka sesungguhnya ia mendapat kebencian Allah s.w.t." (Riwayat Bukhari)

Nabi Muhammad s.a.w pernah bersabda: "Sesungguhnya Allah s.w.t. telah menutup Surah Al-Baqarah dengan dua ayat yang diberikan kepadaku dari perbendaharaan dibawah Arsy, amka pelajari olehmu dan ajarkan pada isteri dan anak-anakmu sebab itu sebagai solat dan basaan serta doa" (Riwayat Al-Hakim dari Abu Dzar r.a.)

Yg baik yg cantik, adalah dri Allah Tuhan sekalian alam..yg bruk yg khilaf adalah dri kecuaian ana sendiri...Barokallahuliwalikum fil Qur'an nil'azdim, wanafa'ani wa’iyyakum bima fihi minal’ayati wazzdik’ril hakim…wataqabbal minna wamin-kum tilawatahu innahu wahuwassami’ul ‘alim..aquluu qauli hazha wa’astargfirullahil ‘azdim ma-liwalakum, walisairil muslimin nawamuslimat, walmu’minin nawalmu’minat, fastarg’firuhu fiya fauzal mustarg’firin nawaya najata I’bin..nawalhamdulillahiRobbil a’lamin..
Dari Abi Sa'id Al-Khudri ra. telah berkata: Aku telah dengar Rasulullah saw bersabda: "Barang siapa diantaramu melihat kemungkaran hendaklahia mengubahnya(menegah) dengan tangannya, jika ia tak sanggup maka dengan lidahnya(dengan memberi nasehat) dan jika tak sanggup maka dengan hatinya(doa agar si pelaku mendapat petunjuk hidayah). Dan itu adalah selemah-lemahnya iman." (Muslim) 

No comments:

Post a Comment